Header Ads

ad728
  • Son Makaleler.!.

    "K-PAX" Kevin Spacey'nin mükemmel oyunculuğu ve sıradışı bir bilimkurgu-dram izlemeniz tavsiyedir...

    k_pax-caratula

    Bir tren istasyonunda polis tarafından gözaltına alınan esrarengiz bir adam uzaydan geldiğini iddia edince Manhattan Psikiyatri kliniğine gönderilir. Kendisiyle ilgilenen Dr.Mark Powell, anlatılanları ilginç bulur ve daha yakından ilgilenmeye başlar. Adının Prot olduğunu söyleyen adam K-PAX adlı bir gezegenden ışıküstü bir hızla geldiğini iddia etmekte ve gözlem yaptığını anlatmaktadır.

    Lyra takımyıldızında çift güneşli bir yıldızın gezegeninde yaşadığını iddia etmektedir. Dr Mark Powell yakın bir dostu olan astronoma durumu sorar. Arkadaşı ilginç bulur ve Prot bir rasathaneye çağrılır. Astronomi profesörlerinin karısında bildiklerini anlatır. Bilim adamları Prot'un anlattı sistemi yeni keşfetmişlerdir ve bu konuda henüz bir açıklama yapmamışlardır. Ona inanamazlar.

    Gözleri ışıktan rahatsız olduğu için sürekli gözlük takan Prot, yaşadığı yerdeki diğer hastaları da ikna etmeyi başarmıştır. Dönüş zamanı gelince bir kişiyi yanında götüreceğini söylemektedir. Tüm hastalar, mânen bir canlanma göstererek, onun verdiği işleri hevesle yapmaktadırlar.

    Dr.Powell, Prot’u ikna ederek hipnoza sokar ve geçmişini araştırır. Prot bedeninde bir başkasının daha varlığı ortaya çıkar. İz süren psikiyatr, Prot'un beş yıl önce eşi ve kızı öldürülen Robert Porter olduğunu bulur. Yerine gidip inceler ve intihar ederek öldüğünü; ancak cesedinin bulunmadığını öğrenir. Durumu Prot'a anlatır. Prot hem buna inanmaz; hem de o kişi olduğunu kabullenmez. Ama eğer o kişiyi buldu ise, kendisi gittikten sonra, ona iyi davranmasını rica eder. 27 Temmuz sabahı gün doğarken gezegenine döneceğini iddiaya devam eder.

    Tüm hastane o sabaha seferber olmuş beklemektedir. Nitekim gün doğarken tüm ekranlar kararır. Dr.Powell, Prot'u yatağının altında yatarken bulur. Bilincini yitirmiştir. Bu sırada herkes acaba bir giden var mı diye çevreyi araştırırken, Bess adlı çok hasta bir genç kızın orda olmadını fark ederler. Kız, Prot'un verdiği ödev kâğıdına şöyle yazmıştır: "Gidecek bir evim yok."

    Dr.Powel, Prot’un sözüne uyar ve zihni melekelerini yitirmiş olan bu adamın bir gün kendine gelmesi umuduyla, onun bakımını üstlenir. Öte yandan, yine Prot’un bir zamanlar yaptığı öneriye uyarak oğlu ile arasını düzeltmeye çalışır.

    Kasım ayında üyelerimize sunduğumuz The Day the Earth Stood Steal (Dünyanın Durduğu Gün) filminin değişik bir yorumu gibi görünmesine rağmen; inner-space (iç uzay, psikoloji) konularına eğilen bir bilimkurgu filmidir, K-PAX. Prot’un ve Dr.Powell’in kesişen öyküsünde, uzaydan geldiğini iddia eden bir kişinin, intihar eden birinin kalıbına giren gerçek bir uzaylı mı, yoksa intihar aşamasında kişilik değiştirerek yaşadığı felaketten kendini soyutlayan bir çiftçi mi olduğu sorusunu, filmin bitiminde de seyirciye sordurmaktadır.

    Düşünce gücüyle insanları obsede ederek dünyayı istilaya kalkan uzaylı imajı, uzay gemileri ile istiladan daha ürkütücü gelmiştir, konunun meraklısına. Uzaylı istilâsının TV dizilerinden biri, uzun süre Türkiye’de de gösterilen Visitors (Ziyaretçiler) filmidir. İkisinin karışımı ise, Star Gate (Yıldız Kapısı) filmi ve ardından çekilen TV dizisi ile halen devam etmektedir. K-PAX’da ise, iyi ve yardımsever uzaylı fikri, hipnoz, ekminezi, kişilik bölünmesi ve obsesyon konularını da içererek, parapsikolojiye örnekler sunmaktadır.

    Bir gezen düşünün ki avukat yok hükümet yok yasa yok hapishane yok...peki sistemi bozuk olmaz mı bu gezegenin? eğer kastettiğimiz gezegende yaşayan canlılar insansa evet sistem bozuk olur ama başka bir canlıysa örneğin bir kuş türüyse? Sistem kendiliğinden çalışır. Yada bahsettiğimiz gezegen dünya olsun ve bu gezegende insan ırkı olmasa hangi canlı avukata,hükümete,yasaya veya hapishaneye gerek duyar? Temel olarak insanlık ırkını eleştiren iyi bir film diyebiliriz.

    Bu tarz şizofrenik yaklaşım temasının,gerçekliğe oldukça uyumlu şekilde uyarlandığı filmlerden birisi.İzlerken Guguk Kuşu filmini de andım.Benzer yönleri olduğunu söylemek mümkün,tema olarak birbirleriyle bir noktada buluşuyorlar,'dünya senin için yaşanacak bir yer değilse,kendi dünyanı yarat'..

    Kendi dünyanı yaratmak seni trajediden,üzüntüden bir nebze ya da tamamen uzaklaştırabilir. Prot karakteri de başka bir dünyadan geldiğini düşünen bir adam olduğu için bu tavırlarıyla son derece özgür,cool ve gizemli duruyor tüm film boyunca.Ve elbette geçen her saniyede oldukça kibar..

    'Bu nedir,nasıl sonuçlanır bu acaba?' diye düşünürken,filmin dörtte üçlük kısmı geride kalıyor bu andan sonra da taşlar yerine oturmaya başlıyor ama film finali hakkında da size bir düşünme payı da bırakıyor.Biraz subjektif kalmış bir final olarak düşünebiliriz..

    Kendine,iyi niyetli,her şeyin güzel olduğu ve sadece iyilerin yaşadığı bir dünya kurmak ve o dünyada yaşamak mı delilik,yoksa gerçek dünyanın tüm vahşeti içinde yaşamak ve bunların hepsini normal gibi karşılamak mı akıllı olmak.Filmin tamamını bu sorgulayış etrafında düşünebiliriz aslında. Çıkaracağımız sonuç filmin vermek istediği mesaja eşdeğer..

    Kevin Spacey unutulmayacak bir karakteri,unutulmayacak bir performansla taşımış.Her an yaşadığı ve yaşattığı bir karakter olduğunu düşünüyorum.Jeff Bridges ile uyumu oldukça iyiydi ama Kevin Spacey'nin elbette ayrı bir yeri var filmde..

    filmde geçen bir diyalog:
    -yasalarınız,avukatlarınız yoksa doğru ile yanlışı nasıl ayırıyorsunuz?
    -kainattaki tüm varlıklar doğru ile yanlışı ayırabilirler.
    -peki biri kötü bir şey yapsa,cinayet ya da tecavüz gibi,onu nasıl cezalandırıyorsunuz?
    -sana bir şey söyleyeyim,Mark. siz insanlar büyük çoğunluğunuz ''göze göz,dişe diş'' politikasını savunuyorsunuz.fakat bu tüm kainat tarafından çok aptalca olduğu bilinmektedir.siz insanlar nasıl bu kadar yaşayabildiniz bazen aklım almıyor...



























    Yönetmen:Iain Softley
    Başrol:Kevin Spacey, Conchata Ferrell, Jeff Bridges, Alfre Woodard, Mary McCormack
    Film Türü:Bilim Kurgu, Dram, Fantastik, Gizem
    Yapım:2001, Almanya, Amerika
    Vizyon Tarihi:1 Mart 2002
    IMDB
    7.4


    https://dailymotion.com/video/x2av89s

    paylaşan: alycck

    Hiç yorum yok

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728